#68 Skolan och särbegåvning – Mona Liljedahl

6 augusti 2017

Mona Liljedahl har under försommaren 2017 kommit ut med boken ”Särskilt begåvade elever – pedagogens utmaning och möjlighet”. Boken tar upp hur barn med särskild begåvning behöver stimuleras och få tillgång till undervisning – precis som alla andra barn. Det rör sig om ett stort antal elever, som behöver extra stimulans därför att de bearbetar information på ett komplext, djupt sätt och därför behöver erbjudas mer acceleration.

Särskild begåvning kallas det för de elever som befinner sig i de övre 2,5 % percentilerna inom normalfördelning för begåvning. I skolmiljö utmärker de här eleverna sig tidigt med lärhunger och lätt för att lära sig. Problemet är att de kan missuppfattas därför att de lär sig på ett annorlunda sätt och inte går den ”gängse” vägen. Exempelvis kan de strunta i att lära sig mellanled vid ekvationslösning och istället lösa problemet i huvudet. De kan ställa jobbiga frågor om ”varför” de ska lära sig något (för att de vill förstå på djupet vad det ska vara bra för).

Ofta kan elever med särskild begåvning tröttna på skolan när de inte får den utmaning de behöver och istället bli oengagerade och vägra delta i uppgifterna. Det krävs ofta ett samtal med någon inom elevhälsans professioner för att komma rätt. Det krävs även en prestigelöshet för att kunna experimentera sig fram till rätt nivå.

I avsnittet pratar vi om det ska behövas ”tur” att elever ska få tillgång till rätt stimulans och om läroplanen ska ha fast antal timmar eller anpassas till de behov olika elever har.

Vi hänvisar därför i avsnittet även till avsnitt 39 med Torkel Klingberg och avsnitt 56 med Anna Arvsten. De belyser andra vinklar på olika individers behov av stöd i skolmiljön.

Avsnitt 39 på iTunes

Avsnitt 56 på iTunes

Mona Liljedahl är pedagog, specialpedagog och speciallärare på ett gymnasium i Stockholm, men har arbetat i många olika skolmiljöer och olika städer. För att få tag i Mona kan man ta kontakt via hennes hemsida.

Boken finns att köpa på exempelvis bokus.com. Länk hittar du här.

Vill du ha kontakt med Kristina efter avsnittet kan du maila till kontakt(at)hjarnpodden.se

Vill du köpa boken ”HJÄRNAN I SKOLAN – möt barnen där de är” av Kristina Bähr så finns den att köpa på Bokus eller på hemsidan i webbutiken.

 

Leave a Reply

  • (will not be published)