#67 Samtalskonst – Astrid Seeberger

21 juli 2017

#67 Samtalskonst - Astrid Seeberger

Astrid Seeberger är docent vid Karolinska Institutet, överläkare inom njurmedicin. Astrid är även författare och har sedan 2007 varit ansvarig för utbildningen i samtalskonst vid läkarutbildningen på Karolinska Institutet.

I det här avsnittet pratar vi om vilka ingredienser som behövs i ett gott samtal, exempelvis nyfikenhet och genuin närvaro. Samtalskonst är något vi kan träna och att träna på att vara närvarande i nuet och stänga ute det vi ska göra ”sedan” är en viktig nyckel. Vi pratar även en del om vad som skapar värdekonflikten för vårdens personal i dagens vårdsituation och att det leder till personalflykt och sjukskrivningar.

Döden, tvivel och tankar om teologi smyger sig in i avsnittet dessutom.

Astrid Seeberger är en auktoritet i samtalskonst och har skrivit flera böcker, däribland boken ”Den skamlösa nyfikenheten” och ”Nästa år i Berlin”. I höst kommer ytterligare en bok ”Goodbye, Bukarest”.

Vill du ha nyhetsbrev från Exist.se om hjärnan, ledarskap och lärande – anmäl dig längst ned på sidan.

Beställ gärna din egen stressboll från Hjärnpodden. Det gör du här. 

Leave a Reply

  • (will not be published)