#64 Kränkande relationer – intervju med Linda Newnham

18 juni 2017

Kränkande relationer är inget någon föreställer sig i att de skulle hamna i. Det är inget någon, någonsin önskar sig att leva i. Ändå händer det och det är så obegripligt svårt att komma loss. Omgivningen förstår inte varför det är så svårt att lämna när det är så destruktivt.

Det handlar om en successiv nedbrytning av självkänsla och makt. Det handlar om välkända mönster. Det handlar om hjälplöshet och en hel del annat. Destruktiva relationer kan handla om misshandel – både fysiskt och psykiskt.

Journalisten Linda Newnham har tillsammans med terapeuten Karin Nordlander skrivit boken ”You Go Girl: Att Våga Lämna Kränkande Relationer”. I den tar de upp en hel del av de myter och föreställningar om kränkande relationer. Boken ger även hopp om att det går att leva i en frisk kärleksrelation och att det är möjligt även efter en kränkande relation.

I Hjärnpodden pratar vi om varför det är så svårt att lämna och mekanismerna bakom och vad man behöver göra för att kunna bryta destruktiva mönster. Lindas budskap är tydligt. Du kommer inte kunna ändra din partner. Det är ett omöjligt uppdrag. Så du måste gå.

Vill du ha kontakt med någon professionell för att komma ur en kränkande relation finns flera vägar. Ring din vårdcentral och berätta hur du har det, ta kontakt med Kvinnojour eller Tjejjour. Ungdomsmottagningar kan hänvisa vidare.

Behöver du kontakt finns en hel del information samlat på länken nedan.

Riksorganisationen för Kvinnojourer och Tjejjourer i Sverige.

Leave a Reply

  • (will not be published)