#63 Rättshaveristiskt beteende – Andreas Svensson, psykolog

5 juni 2017

Rättshaveristiskt beteende är många gånger svårt att förutse och att förstå. Ofta blir mottagare på myndigheter och annat överrumplade över att en enkel fråga går överstyr och inte längre går att bemöta. För verksamma i socialtjänst, skola, myndigheter och ibland kan kundtjänst på ett telefonbolag uppleva samma sak.

Andreas Svensson är psykolog i Linköping och har fördjupat sig i det här ämnet tillsammans med sin kollega Jacob Carlander. I avsnittet pratar jag med Andreas Svensson om;

 • Vad handlar detta om och vad driver det rättshaveristiska beteendet?
 • Hur kan man som professionell bemöta och möta människor med detta?
 • Hur kan du som professionell ta hand om dig själv när du fått 20-30 mail av samma person under en helg?
 • Går detta att förstå?
 • Är det ”mitt fel”?

I boken ”Möta människor med rättshaveristiskt beteende” tar Andreas Svensson och Jacob Carlander upp en del av de bakgrundsfaktorer som kan ligga bakom och strategier för professionella. Tips är att lyssna på avsnitt 53 om psykopatiskt beteende och även lågaffektivt bemötande avsnitt 15. Det berör det vi pratar om i detta avsnitt.

För att nå Jacob Carlander och Andreas Svensson är det lättast att kontakta dem via Carlander.nu.

Passa på att besöka webbutiken och beställ din egen stresshjärna!

Stressboll i form av en hjärna

to “#63 Rättshaveristiskt beteende – Andreas Svensson, psykolog”

 1. Yvette Gustafsson on

  Jag hade nog aldrig sett Rättshaverist som något annat än en synonym för anarkist. Det gav också en mycket större förståelse för en person i mitt yrkescommunity som ibland startar sådana laviner av kommentarer i diskussionstrådar på nätet och jag kände igen mig i det ni sa om att ”hur hamnade vi här, egentligen? Hur kunde det eskalera så här?”. Tack för ett jättebra program!

  Hälsningar från Yvette Gustafsson

  Svara

Leave a Reply

 • (will not be published)