#27 – Hjärnan, fördomar och mångfald på jobbet

9 juni 2016

Eva Hamboldt och Kristina Bähr fortsätter att utforska hjärnan i förhållande till fördomar och mångfald – i ledarskapet och arbetslivet. Hur påverkar det våra beslut och på vilka grunder vi fattar beslut? Vi tar upp frågan om illusionen om att vi alltid själva har rätt och varför det är så. Varför vill vi hellre jobba med likasinnade än det som borde gagna organisationer och oss själva bättre, nämligen mångfald? Vad gör det med gruppens flexibilitet om vi förordar endast ett perspektiv?

Den akronym vi hänvisar till från neuroledarskapen heter SEEDS som står för;

Similarity
Expedience
Experience
Distance
Safety

Vi pratar även om Heidi Grant Halvorsen som forskar på motivationsfaktorer i arbetslivet och som skrivit flera värdefulla böcker om hur vi interagerar på jobbet och hur det påverkar oss.

Att arbeta med mångfald kan öka kollektiv intelligens och skapar mening med arbetet.

Vi behöver skapa bättre rutiner för att öka mångfalden i åsikter och kunskaper på arbetsplatser för att minska likriktade beslut. Det kan handla om att arbeta i stegvisa processer för att sakta ner beslut, att arbeta med perspektivtagande och att arbeta med empati och tydlighet.

I podden tar vi även upp en användbar strategi i arbetsgrupper för att kunna prata om fördomar och mångfald. Du får kontakt med Eva Hamboldt via LinkedIn och det går bra att nå Kristina Bähr även där eller direkt via mail här på hemsidan. Interagera gärna via Facebook på Hjärnpodden och ställ frågor eller lämna synpunkter.

På LinkedIn finns även gruppen Hjärnan i jobbet där man kan diskutera och få mer information.
Hjärnpodden

One Response to “#27 – Hjärnan, fördomar och mångfald på jobbet”

  1. Elisabeth Sjöstedt on

    Sen länge intresserat mig för område psykologi hjärnan mestvutifrån stressforskningsperspektiv. Intressant med dessa två grupper med utveckling o än mer fokus på hut det hela kan gestalta sig i arbetsliv o arbetsgrupper, vill gå med i FB grupperna! Mvh Elisabeth

    Svara

Leave a Reply

  • (will not be published)