#06 Varför tappar vi bort våra nycklar? Arbetsminne, långtidminne och chunking.

24 november 2015

Det här avsnittet handlar om fokus, arbetsminne och långtidsminne och hur lärande sker. Arbetsminnets begränsning gör att vi behöver ha fokus på det vi gör om vi ska ge hjärnan möjlighet att minnas vad vi gjort. Att tappa bort sina nycklar är vanligt eftersom nycklarnas funktion är över (att öppna dörren) och vi riktar fokus någon annanstans – exempelvis ska vi packa upp matkassar, hälsa på någon hemma eller gå på toa… Då kommer vi helt omedvetet lägga nycklarna någonstans och när vi behöver dem nästa gång minns vi inte vart. Hjärnan har inte noterat var du la dem.

Ett sätt att komma förbi detta är att ha en speciell plats för nycklar, mobil och plånbok och ALLTID lägga dem där. Vanans makt kommer göra att du hittar dem där – även om det sker omedvetet.

I avsnittet svarar jag även på en lyssnarfråga om hälsoångest (hypokondri).

Länk till Vårdguiden om hälsoångest hittar du här.

Facebook: Hjärnpodden

 

Leave a Reply

  • (will not be published)